
WordPress Internal Server Error 500 oplossen
De Internal Server Error 500 is een foutmelding die voor kan komen op je WordPress website. Deze error is breed en kan je hele website platleggen. In dit artikel lees je over de verschillende foutmeldingen die hier mogelijk mee te maken hebben.
Ontstaan
De Internal Server Error 500 wordt doorgaans veroorzaakt door een fout in de code, met als gevolg dat bepaalde pagina’s niet meer toegankelijk zijn. De oorzaak ervan kan heel erg breed zijn. Het kan zijn dat je een bepaalde plugin hebt gedownload of ge-update die niet goed werkt, je hebt thema-bestanden verandert of ge-update of er is iets gewijzigd aan de structuur van je database. Ook kunnen plugins met elkaar conflicteren, waardoor je website platligt. Helaas geeft de melding niet aan waar het probleem zich voordoet, dus je zult zelf moeten kijken wat je precies hebt veranderd en dat moet je zien terug te draaien. Daar bestaan gelukkig oplossingen voor.
Wijzigingen in de code
Als de maker van een bepaalde plugin of een thema een wijziging heeft doorgevoerd, kan het zijn dat zij een stukje code zijn vergeten. Dat stukje code dat ontbreekt zorgt er dan voor dat je een witte pagina krijgt. Update plugins daarom bij voorkeur één voor één, check tussendoor of alles nog goed werkt en maak van te voren altijd een back-up van je website. Indien je ziet dat een bepaalde plugin een error geeft, kun je deze verwijderen uit je plugin directory. Dan werkt je website weer naar behoren. Als je geen toegang meer hebt tot je website, kun je via FTP de plugin deactiveren.
Tip: download alleen plugins die, volgens de maker, 100% geschikt zijn voor de nieuwste WordPress-versie. Als er een grote nieuwe versie uitkomt (bijvoorbeeld van 2.7 naar 3.0), is het soms dan ook raadzaam om nog even de kat uit de boom te kijken. Bugs kunnen voorkomen en dat kan leiden tot en Internal Server Error 500.
Plugins deactiveren
Plugins kunnen code missen of kunnen met elkaar in conflict raken, bijvoorbeeld als je meerdere caching plugins hebt geïnstalleerd. Het is dus ook raadzaam om maar één type plugin te installeren van een bepaalde categorie (security, cache, SEO etc.). Als je geen toegang meer hebt tot de backend van je website, kun je al je plugins in één keer deactiveren via de FTP van je website. Als je ingelogd bent via een FTP-programma, zoals Filezilla, kun je naar de map /wp-content/ navigeren. Hernoem de naam de map ‘plugins’ naar een andere, zoals bijvoorbeeld ‘plugins0’. Alle plugins zijn gedeactiveerd en waarschijnlijk heb je dan weer toegang tot je website. Je kunt nu handmatig iedere plugin weer activeren. Op die manier kom je er precies achter welke plugin schade toebrengt aan je website. Het is dan raadzaam om deze te verwijderen en een alternatief te zoeken voor deze plugin.
Tip: meld het bij de maker van de plugin. Mocht je zien dat de extensie al een tijdje niet meer is bijgewerkt, is het raadzaam om dat te melden bij de recensies. De auteur zal deze extensie waarschijnlijk niet meer bijwerken of het zal nog een tijdje duren.
Fouten in .htaccess-bestand
De Internal Server Error 500 hoeft niet altijd iets te maken hebben met de plugins of het thema. Het kan namelijk ook zijn dat er een fout zit in het .htaccess-bestand. Deze kun je ook vinden in je FTP-programma. Die staat direct in de root van je website, dus die heb je al snel gevonden als je eenmaal ingelogd bent. Download dit bestand naar je computer en verwijder dit van je server. Probeer nu opnieuw in te loggen op je website en verander de permalink-structuur via instellingen > permalinks. Kies voor je oude permalink-structuur en sla de wijzigingen op. WordPress zal nu automatisch een nieuw .htaccess-bestand aanmaken. Grote kans dat je website nu weer werkt naar behoren met deze eenvoudige stappen.
Nog niet opgelost? Je website is mogelijk gehackt
Indien het nog steeds niet is opgelost, kan het ook zijn dat een kwaadwillige je website heeft gehackt. Diegene heeft dan de core-bestanden beschadigd en slechte code in je website geplaatst. Mogelijk zie je daar ook een melding van in Google Search Console. De bot van Google crawlt namelijk ook naar zulke fouten. Je kunt eventueel direct hier inloggen, indien je je website hier hebt aangemeld, om te kijken of Google fouten heeft ontdekt. Gelukkig kun je dit gemakkelijk oplossen, door de core-bestanden van WordPress wederom te uploaden via FTP. Download hiervoor de meest recente versie van WordPress (in de taal van je website) en upload WordPress opnieuw. Laat wel de volgende bestanden staan: /wp-content/ (map) en wp-config.php (bestand). Je website-gegevens zullen verder niet verloren gaan, want deze zitten in de map /wp-content/ en in het wp.config.php-bestand. Let wel goed op dat je deze dus niet verwijderd, want anders is je website écht weg.
Hostingprovider
Indien bovenstaande allemaal niet werkt, kun je nog proberen om contact op te nemen met je hostingprovider. Wellicht dat er een probleem is op de server die deze problematiek veroorzaakt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat zij zelf wijzigingen hebben doorgevoerd, waardoor (bepaalde) websites een Internal Server Error 500 te zien krijgen.
WordPress Internal Server Error 500 opgelost?
Heb jij je WordPress Internal Server 500 probleem opgelost met behulp van dit artikel? Laat het dan weten in de reacties hieronder. Mocht het probleem zich nog steeds voordoen, kan ik misschien voor je kijken. Neem dan gerust contact op.
WordPress updates uitbesteden
Wil je liever niet risico lopen dat je een WordPress Internal Server 500 meemaakt? Besteed je WordPress website onderhoud dan uit aan Beehive Digital Marketing! Er wordt gezorgd voor thema updates, plugin updates én back-ups.
- Posted by Redactie
- On 17 juni 2017
- 0 Comment